Monday, August 31, 2009

Rendang Minang


Lepas cuba ayam kicap JJ...try yang nie pulak...tukar style raye tahun nie masak rendang cam nie pulak...

Rendang ini berasal dari kaum Minang yang berasal dari Kepulauan Sumatera. Sekarang ia telah menjadi sebahgian dari hidangan yang disukai oleh rakyat Malaysia. Sedap dimakan dengan lemang dan ketupat.


Bahan-bahan

600g daging batang pinang
40g kerisik
10g serbuk kunyit
4 helai daun limau purut
4 helai daun limau kunyit
1/2 L santan pekat
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak

Bahan kisar;
150g bawang merah
100g bawang putih
50g halia
50g serai
50g lengkuas
50g cili padi




Cara Membuat

Masak bahan kisar bersama santan, kacau rata.
Masukkan daun limau purut dan daun kunyit.
Setelah naik bau, masukkan daging dan biar mendidih.
Kacau sekali sekala hingga empuk dan masukkan kerisik.
Rasa garam dan gulanya.
Perlahankan api dan masak hingga agak kering.
Hidangkan bersama nasi, lemang dan ketupat.



Ukuran
Serving : 6
Custom yield : - -
Masa penyediaan : 20 M
Masa memasak : 40 M

Ayam Kicap J-J


Lepas nie boleh la try pulak ayam kicap j-j..Ayam kicap JJ tu maknanya ayam kicap Jilat-Jari....bolehlah try masa raya..sape buat panggil jer mesti datang balun...balun jgn tak balun..
Bahan-bahan

1/2 ekor ayam, potong kecil
1 labu bawang besar, dicincang
10 ulas bawang merah, dihiris
3 sudu besar cili kisar
kicap masin dan kicap manis



Cara Membuat

1) Ayam dilumur kunyit dan garam dan digoreng sehingga masak.

2) Goreng bawang sehingga kekuningan dan kemudian dikisar dengan sedikit air.

3) Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis cili kisar sehingga wangi. Masukkan bawang yang dikisar tadi dan sedikit air dan masak sebentar atas api sederhana.

4) Masukkan ayam tadi dan juga kicap (banyak) sehingga kuah bertukar kepada warna hitam.

5) Goreng sebentar (5 minit), angkat dan terus dihidang.

Walker 9649


Hmmm...dah pandai naik walker dah...tangan sibok memunggah...

Wednesday, August 26, 2009

Resepi Ramadhan: Rendang Ayam Kampung


Bahan-bahan

1 ekor ayam kampung
250ml santan pekat
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm halia
3cm lengkuas
20 biji cili kering
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit, hiris halus
1 keping asam gelugor
garam dan gula secukup rasa



Cara Membuat

1) Ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Kisar halus cili kering, bawang, halia, lenkuas.

2) Panaskan sedikit minyak dan masak bahan-bahan kisar sebentar. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.

3) Masukkan santan, asam, kerisik dan masak sehingga kuah pekat. Masukkan daun kunyit dan rasa garam dan gulanya.





Ukuran
Serving : 6
Custom yield : - -
Masa penyediaan : 15 M
Masa memasak : 40 M

Wednesday, August 19, 2009

Alat Ganti HB King2


Alat ganti HB King 2 boleh dicari sekitar bandar Ipoh je...tapi kalau dapat kedai yang murah murah..lagi baik

Honey Bee King 2


Dah lama tak main heli aku dah...beli je tapi tak main...kat Meru Raya ada jugak nampak geng-geng main benda-benda terbang nie..tapi smue plane...heli tak nampak lagi...lagi pun depa dah terror dah fly benda nie...nie model HB King 2 yang aku ada...

Tuesday, August 18, 2009

Menjelang Ramadhan


Menjelang puasa ramadhan yang bakal tiba, saya mengucapkan Selamat Berpuasa dan Sabar-sabarlah melihat air ini ok

Pose Bergaya Adam Irfan


tengoklah pose bergaya Adam Irfan di pagi hari...busyukk lagi nie

Tuesday, August 4, 2009

Adam dah pandai tgk TV


Adam dah pandai nak tgk tv, celik je mata kul 6 pagi dah ajak tgk tv..bila dah bersiap-siap nak p jalan pun dah pandai nak ajak naik keta dah

Monday, August 3, 2009

Master Mind Projek Tambah belakang


Projek tambah belakang dah siap 90 peratus...semuanya hasil idea ayah aku yang banyak membantu menyiapkan dari mula hinggga dah nampak rupa...