Lepas cuba ayam kicap JJ...try yang nie pulak...tukar style raye tahun nie masak rendang cam nie pulak...
Rendang ini berasal dari kaum Minang yang berasal dari Kepulauan Sumatera. Sekarang ia telah menjadi sebahgian dari hidangan yang disukai oleh rakyat Malaysia. Sedap dimakan dengan lemang dan ketupat.
Bahan-bahan
600g daging batang pinang
40g kerisik
10g serbuk kunyit
4 helai daun limau purut
4 helai daun limau kunyit
1/2 L santan pekat
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak
Bahan kisar;
150g bawang merah
100g bawang putih
50g halia
50g serai
50g lengkuas
50g cili padi
Cara Membuat
Masak bahan kisar bersama santan, kacau rata.
Masukkan daun limau purut dan daun kunyit.
Setelah naik bau, masukkan daging dan biar mendidih.
Kacau sekali sekala hingga empuk dan masukkan kerisik.
Rasa garam dan gulanya.
Perlahankan api dan masak hingga agak kering.
Hidangkan bersama nasi, lemang dan ketupat.
Ukuran
Serving : 6
Custom yield : - -
Masa penyediaan : 20 M
Masa memasak : 40 M
No comments:
Post a Comment